Dieta wegańska – recepta na zdrowie czy sposób na wyniszczenie organizmu

Dieta wegańska, pomimo rosnącej popularności, wciąż rodzi wiele kontrowersji. Osoby, które praktykują ten sposób żywienia, przekonują, że jest to jedyny słuszny model, który nie tylko pomaga zachować zdrowie na dłużej, ale także sprzyja środowisku. Ewentualne niedobory uzupełniają stosująsuplementy dla vegan. Z drugiej strony znajdują się przeciwnicy, dla których dieta roślinna jest niezgodna z naturą oraz szkodliwa dla organizmu. Wszak człowiek jest wszystkożerną istotą, co według nich, powinno determinować sposób odżywiania. Jak jest naprawdę? Czy weganizm to sposób na długie życie czy gwóźdź do trumny?

Dieta wegańska sposobem na długowieczność

Badania pokazują, że długowieczne społeczności, gdzie bardzo duży odsetek ludzi przekracza magiczny próg 100 lat, spożywają ograniczone ilości mięsa lub nie jedzą go wcale. Powala to wysnuć wniosek, że mięso jest szkodliwe. Jest to jednak duże uproszczenie tematu. Faktycznie, jedzone w nadmiarze bardziej szkodzi, niż pomaga, ale rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych bez jednoczesnego spożywania wartościowych zamienników jest dla organizmu bardzo niezdrowa i niebezpieczna. Prowadzić może chociażby do niedoborów potrzebnej Witaminy B12. Dlatego właściwie prowadzona dieta wegańska bogata musi być w strączki, zdrowe tłuszcze, orzechy, szczawiany, a także tempeh czy tofu. Zaleca się suplementację witamin z grupy B.

Czy suplementy dla vegan są potrzebne przy diecie roślinnej?

Dieta wegetariańska, dopuszczająca spożywanie jajek oraz innych produktów odzwierzęcych, takich jak mleko czy sery nie wymaga suplementowania, jeśli jest odpowiednio zbilansowana. Jaja i nabiał są bowiem w stanie dostarczyć brakujące mikroelementy. Zupełnie inaczej wygląda sprawa, kiedy chodzi o weganizm. Taki model żywienia opiera się jedynie na produktach pochodzenia roślinnego, dlatego warto wspomagać organizm stosując suplementy dla vegan. Dostarczają one bowiem tych składników, które trudno jest dostarczyć bez spożywania mięsa. Szczególnie ważna jest suplementacja witaminy B12.