Przygotowywanie herbaty Matcha

Herbata matcha pierwotnie pochodzi z Japonii, gdzie jest elementem klasycznej i doskonale znanej ceremonii herbacianej. Już od setek lat wykorzystywana była jako napój przez samurajów i stanowi bardzo cenne źródło nie tylko kofeiny, ale i cennych minerałów, witamin oraz antyoksydantów. Ze względu na globalizację i dostępność matcha jest dostępna na całym świecie i nie musisz już jechać do Japonii, aby jej spróbować!

Jak przygotowywana jest Herbata Matcha?

Herbata Matcha nie musi stanowić wyłącznie klasycznego elementu typowej ceremonii herbacianej, ale i może być przez nas wykorzystywana jako specjalny dodatek kulinarny. Ze względu na swój smak, charakterystyczną barwę oraz wyjątkowe właściwości zdrowotne na pewno ten składnik powinien być przez nas doceniony. Jeśli chcemy matchę przygotować w domu, to wystarczy wyłącznie skorzystać ze spieniacza do mleka, wody podgrzanej do około 70 stopni oraz innych typowych akcesoriów. Typowo matcha pakowana jest w opakowania wielkości około 50g. Bardzo ważne jest, aby matchę przechowywać w niskiej temperaturze i z dala od światła. Po otwarciu opakowania powinniśmy spożyć herbatę w ciągu 2 tygodni.

Jak klasycznie jest przygotowywana Herbata Matcha?

Herbata matcha stosowana w klasycznej ceremonii herbacianej jest traktowana z dużym szacunkiem. W japońskiej kulturze istnieją specjalne akcesoria stosowane w ceremonii herbacianej i pochodzące jeszcze z ery samurajów. Odpowiednio odmierzona ilość miału herbacianego jest wsypywana przy użyciu bambusowej łyżki do specjalnego naczynia – tzw. matchawanu. Po zalaniu naparu optymalną ilością wody miesza się całość przy użyciu miotełki – chansenu. Pozwala to uzyskać lekko spieniony, esencjonalny napar.