Czym się różni żywność bezglutenowa od glutenowej?

Gluten to białko, które naturalnie występuje w wielu ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Jako składnik, posiada dwa podbiałka – glutenina i gliadyna – a te tworzą pasma, które wzmacniają ciasto i tworzą swoiste „kieszenie”, które zatrzymują powietrze uwalniane ze środków spulchniających, takich jak drożdże. Takich kieszeni jest pozbawiona żywność bezglutenowa – czym się wyróżnia na tle wypieków, które glutenu nie są pozbawione.

Czy żywność bezglutenowa jest mniej smaczna?

Przede wszystkim, aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba wiedzieć, czy gluten ma smak. Gluten sam w sobie ma kredowy smak, podobny do skrobi kukurydzianej i daje odczucie ciągłości w ustach, jak bardzo słaba guma balonowa. Zatem można pokusić się o stwierdzenie, że żywność bezglutenowa nie traci wiele na walor smakowych pod względem braku tego składnika.

Gluten nie ma określonego wyglądu, koloru ani wyglądu. To konsumenci muszą znać źródła glutenu i rodzaje żywności, w której się on zazwyczaj znajduje. Na przykład sosy są zwykle zagęszczane mąką pszenną.

Produkty bez glutenu znajdziesz na: https://vegesklep.pl/sklep/pl/112-produkty-bez-glutenu

Skąd wiedzieć, czy dana żywność zawiera gluten?

Możesz też się zastanawiać jak dodatkowo rozpoznać, że produkt spożywczy zawiera gluten. Najprościej można to zrobić czytając oświadczenie dotyczące składników na etykiecie. Przepisy dotyczące ujawniania alergenów pokarmowych i glutenu sprawiają, że wszyscy producenci muszą ujawniać obecność białka glutenu i / lub źródła białka glutenu w informacji o składniku na etykiecie przetworzonej żywności.

Nie wszystkie produkty spożywcze są jednak indywidualnie pakowane i etykietowane, więc konsumenci, którzy chcą uniknąć glutenu, muszą zapoznać się ze źródłami glutenu, odwiedzając renomowane źródła informacji, takie jak te dostarczane przez stowarzyszenia zajmujące się celiakią i rządy federalne. Konsumenci powinni zapytać pracowników restauracji, czy jedzenie, które chcą zamówić, zawiera składnik zawierający gluten, czy nie. W razie wątpliwości lepiej nie zamawiać ani nie spożywać takiego dania.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*