W świecie win panuje bardzo duża ortodoksja. Określone rodzaje trunków, takie jak Cremant mogą być tak określane tylko po spełnieniu bardzo rygorystycznych warunków. Czasem jest to region geograficzny, ale częściej są to wymagania jakościowe oraz produkcyjne. Przeważnie, głównymi wymaganiami jest to, aby wino było produkowane z określonych szczepów winogron oraz drożdży. W przypadku wina Cremant jest podobnie.
Czym charakteryzuje się wino Cremant?
Wino Cremant produkowane jest we Francji od wielu lat, jednak na ich przestrzeni nieco się zmieniało. Kiedyś było to wino musujące i tak pozostało do dzisiaj, jednak aktualnie jest ono o wiele bardziej gładkie niż kiedyś. To, co odróżnia je od innych win musujących to fakt, że jest ono bardzo gładkie w swej konsystencji i bardzo pijalne. Jest o wiele mniej nagazowane od klasycznego szampana, co sprawia, że z chęcią jest pijane na co dzień.
Wymagania dla wina Cremant
Co prawda wina, które zostaną oznaczone w ten sposób, mogą być produkowane we wszystkich krajach Unii Europejskiej i będzie to zgodne z prawem, to jednak znaczna część produkcji pochodzi z Francji. Ma to związek zarówno z silnie rozwinięta tradycja, ale także z faktem, że winiarze muszą spełniać bardzo restrykcyjne wymogi, aby móc określić swój wyrób tym mianem. Poza użyciem określonych szczepów winogron oraz drożdży wino musi być wyprodukowane w odpowiednich warunkach. Dodatkowo musi być leżakowane co najmniej rok, aby móc trafić do sprzedaży. Większość produkcji wina Cremant pochodzi z Francji, gdzie jest traktowane podobnie jak wina musujące w Hiszpanii, czyli jako trunek nadający się do picia na co dzień.