Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że herbata może służyć jako bardzo ciekawy dodatek do naszej diety, dzięki któremu nie tylko będziemy się lepiej czuć, ale także pomoże nam schudnąć. Herbata sencha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, która jest do dzisiaj używana, a jej właściwości mogą nas naprawdę zaskoczyć.
Dlaczego herbata sencha jest do dzisiaj pita przez Japończyków?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że jak funkcjonuje nasz organizm zależy od wielu czynników, które często nie są oczywiste. Nie chodzi jedynie o to, żeby zachować dobrą dietę, ponieważ może się to okazać niewystarczające. Herbata sencha jest przez wiele osób uznawana za najzdrowszą herbatę na świecie, ponieważ picie jej regularnie poprawia naszą odporność i działanie układu krwionośnego. Jednak nie tylko nasze ciało zyska na piciu tego japońskiego napoju, ale także nasz umysł. Okazuje się, że picie regularnie tej herbaty może poprawić nasze zdolności umysłowe, co może być bardzo atrakcyjne dla osób, które studiują albo dużo pracują. Poza jednak samą poprawą naszego umysłu i ciała, herbata sencha jest bardzo smaczna i każdy, kto tylko chce może ją pić. Ogromną zaletą tej herbaty jest to, że może być ona pita tak samo na zimno jak i na ciepło, dzięki czemu idealnie nadaje się tak samo na lato jak i na zimę. Musimy jednak pamiętać o tym, że herbata tego typu nie jest już zwykłą herbatą sklepową, którą możemy po prostu wrzucić do wrzątku, przez co najpierw musimy się przygotować zanim będziemy ją pić.
W jaki sposób zaparzyć herbatę sencha?
Herbata sencha powinna być bardzo delikatnie zaparzona w temperaturze 60-80℃. Całość parzenia tak jak zazwyczaj powinna odbywać się przez około 3 minuty. Pamiętajmy, że jeśli nie zaprzemy odpowiednio tej herbaty, to straci ona składniki, które czynią ją taką zdrową. Poza jednak samym faktem utraty składników, herbata utraci także swój niepowtarzalny i niesamowity smak, za który uwielbia ją tak dużo Japończyków. Starajmy się zawsze przed zalaniem herbaty sprawdzić termometrem do herbaty temperaturę wody.